Spicc cipő

Eljött a nagy nap, hogy spicc cipőre állj? Járj el körültekintően a vásárlás során, hogy a spicc órák az örömről és ne a fájdalomról szóljanak.

Mivel rengeteg gyártó van a piacon és még több modell, a kezdő spiccre járóknak fejtörést okozhat az optimális pár beszerzése. Elsődleges az ideális box-érzet: álló helyzetben a lábnak kényelmesen kell belesimulnia a cipőbe, a lábujjak kifekszenek teljesen.

Nem szerencsés, ha a boxot fedőanyag kidudorodik. Ki kell simulnia méghozzá úgy, hogy beférjen az ujjbegyed a cipő és a lábad közé. Ezért érdemes vigyáznod a box túlzott betörésével, mert ha túl lapos, növeli a cipő szélességét is.

Ugyancsak ellenőrizned kell a spicc cipő sarokrészét. Két ujjal csippentsd össze a szatént a sarkadon. Ha túl sokat tudsz összefogni, felesleges terhelésnek teszed ki az Achilles-ínt, ha viszont alig vagy nem tudod összefogni, a cipő le fog ugrani órán a lábadról.

Az sem mindegy, hogy az orr-rész (vamp) milyen típusú: ha túl hosszú, nem lesz hatékony a spiccre gördülésed féltalpon keresztül. Ha viszont túl rövid, úgy érzed majd, mintha ki akarnál esni a spicc cipőből.

Pliézz 2. pozícióban, hogy kipróbáld a cipőt, ugyanis ekkor leghosszabb, legszélesebb a láb. Igazítsd meg a spicced: állj spiccen az egyik lábbal úgy, hogy a másikon van a súly. Nyomd kicsit le a talpad, hogy érezd: megfelelően tartja-e a topán a lábad. Végül nézd meg a talprészt spiccen: kevéssel a sarkad alatt kell végződnie. Ha csavarodik, igazítsd be a lábad. A csavarodás oka lehet, hogy az adott cipőfajta nem illeszkedik a rüsztödhöz.

Pliézz, spiccelj, tendüzz a spicc cipőben, hogy mindenhol érezd. Ha rendben, akkor már csak a szalagokat kell fellvarrni.

 

 

Életed első spicc órájára készülsz, és már a cipőd is megvan?

Akkor végre átelheted minden balerina álmát. Apró nyűg lehet, hogy miképp is marad a spicc cipő a lábadon? Hiszen a gyönyörű topánka gyakorlatilag használhatatlan a szalagok és a gumi nélkül. Úgyhogy itt az idő, hogy megtanuld a spicc cipő felvarrását!

Persze már létezik a spicc patent, amivel másodpercek alatt, varrás nélkül lehet rögzíteni a szalagot. A módszerrel ugyan sok időt tudsz spórolni, de garantáltan furán fognak a többiek rád nézni, ha meglátják, hogy nem varrtad a cipőt.

Mit kell beszerezned? A következőt: egy pár spicc cipő, szalag, gumi, olló, cérna, tű.

A cérnát kb. karhosszúságúra vágd, és csomózd meg az egyik végét. Ha csak vékony, varrógéphez használatos cérnát találtál, akkor fogd duplán, hiszen a folyamatos terhelés miatt muszáj tartósnak lennie a varrásnak.

A gumit lehet hurok formában vágni vagy kereszt alakban. Tedd a gumi végét a cipő hátsó varrásához közel, kifelé álló szögben. Itt több opció lehet, hogy milyen szögben áll a gumi és milyen távolságban van a varrástól. Ha megvan, bújj a cipőbe, és húzd át a gumit a lábfejeden. Ne érezd se túl szorosnak, se túl lazának. Olyan érzésed legyen, mintha felhúztál volna egy zoknit.

A szalagnak általában kétféle színe van: egy matt és egy fényes. Varrásnál négy részletben kell elvágni, tehát először félbe, majd még egyszer félbe. Hajtsd le a cipő sarkát, és ahol meghajlik az anyag, nagyjából ott lesz a szalag helye. Egy ujjnyira hajtsd vissza a szalag végét, és kezdd el a varrást. Látni fogod, hogy könnyebb úgy varrni, ha ki van fordítva a sarok. Egyrészt jobban látod, mit hova kell tenni, másrészt könnyebben hozzáférsz mindenhez. Ügyeljünk rá, hogy a szaténon ne legyen varrásnyom, mert esztétikailag nagyon csúnya lesz.