Balettcipő

Habár a balettcipő vásárlás bagatell feladatnak tűnik, ha megvizsgáljuk a különböző szempontokat, gyorsan rájövünk, hogy nem is olyan egyszerű megtalálni a számunkra optimális párt. Ha nem szeretnénk annyira drágán hozzájutni, válasszunk vászonból készült gyakorlót, ami ugyan nem annyira tartós, mint a bőrből készült, cserébe hatékonyan és gyorsan tisztítható: míg a bőrt kézzel kell nyomkodni, a vásznat újjá varázsolja a mosógép. Az sem mindegy, hogy milyen padlón táncolunk. Ha inkább pvc padlón, akkor a vászoncipő lesz a nyerő, a fapadló viszont egyértelműen a bőr balettcipő barátja, mert jobb az anyag nyúlása. A vászon mellett szólhat még, hogy a bőrtől eltérően nem kell betörni, ráadásul többféle színben kapható. S ha már az árnyalatoknál tartunk, nem árt megjegyezni, hogy a színharmónia itt is fontos: a balettcipő harmonizáljon vagy a dressz vagy a harisnya színével. Ami pedig a cipőhöz adott gumiszalagot illeti, ne ijedjünk meg, ha még nincs felvarrva, mi is könnyedén megtehetjük. Egy dologra figyeljünk nagyon: a gumiszalag célja nem a lábfej vérkeringésének megszüntetése, hanem a cipő lábon tartása, ezért ne varrjuk túl szorosra. Érdemes a két szalagot keresztben felvarrni nem csupán azért, mert ez a legnépszerűbb, hanem azért is, mert így a legpraktikusabb.

 

Keresztpántos gumi felvarrása a balett gyakorlóra

A következő dolgokra lesz szükség a varráshoz: olló, tű, cérna, ceruza, 4 gumi (ha 1 darabban vásárolod, akkor 4 egyforma részre kell vágni).

Előfordul, hogy félig rávarrják a gumit a cipőre, de általában az egész varrást neked kell végezni. A sarokrészt hajtsd rá a talprészre, hogy egy egyenes vonalat kapj. Mindkét oldalon jelöld meg a behajtás helyét, itt lesz ugyanis a gumi hátsó varrása. Gondosan varrd fel mind a 4 gumi egyik felét: minden oldalon végezd el a folyamatot, de vigyázz, ne varrj nagy csomókat az anyagra, mert kellemetlen hólyag lehet a vége. Arra is ügyelni kell, hogy az orrész összehúzóját se varrd át.

Második lépésként húzd fel a cipőket, és kereszt alakban húzd át a lábfejeden a gumit a túloldalra. Mérd le, hogy a feszesség mennyire kényelmes, ne vágjon be a bőrödbe, mert akkor túl szoros. Ne legyen azonban túl laza se, hiszen spiccelésnél is pontosan kell tartania a lábat. Jelöld meg a gumin a varrás helyét, és nézd meg a szöget is, hogy ne legyen púpos majd a varrat.

Ismét húzd fel a cipőt, és ellenőrizd, hogy megfelelően tartja-e a lábad, illetve, hogy mindenhol sima a varrás, nem dörzsöli a bőrödet. Próbáld ki először otthon a gyakorlót, az érzet ugyanis csalóka. Elsőre minden jónak tűnik, aztán kiderül, hogy túl szoros. Ha minden rendben, vágd le a felesleges gumi részeket.