Balett ruha

Balett ruha

Jól bírod a hideget vagy inkább a fázósak táborába tartozol? Bármelyik is jellemző rád, érdemes balett ruha tekintetében is felkészülni. Talán nem is sejted, hogy milyen veszélyeket hordoz magában egy rosszul megválasztott öltözet. Először is tudnod kell, hogy az órát bemelegítéssel kell kezdeni, hogy az izmok később optimálisan tudjanak dolgozni. El kell érni azt a test hőmérsékletet, amely ideális a tánchoz. Ehhez nyilván arra is szükség van, hogy a testet melegen tartsuk, amíg ezt az első gyakorlatokkal eléred, addig be kell fedni az izmokat. A szakboltokban ma már a legprofibb lélegző anyagokból készült balett ruhákat lehet megtalálni, legyen szó kisnadrágról, kezeslábasról vagy éppen kardigánról. A profikat nem véletlenül látod beöltözve az óra elején, hogy mire eljutnak a tenduig, már csak az alsó ruha legyen rajtuk, ami többnyire dresszből és harisnyából áll. Amiatt aggódsz esetleg, hogy bumfordi leszel a meleg ruhákban? Cseppet se aggódj, amellett, hogy jól néznek ki, ezek a modern, lélegző darabok olyan minőségi anyagokból készülnek, melyek segítségével egyrészt melegen tartod az izmokat, másrészt előkészülsz az izzadáshoz. Ráadásul ezek a darabok egyáltalán nem akadályoznak a mozgásban, sőt! Tökéletesen lehet bennünk bármilyen fouettét vagy adagió gyakorlatot végezni, hiszen rugalmasak, követik a test vonalait. Ha bemelegedtél, egy pillanat alatt lehúzod magadról a felső réteget, és máris készen áll a hattyúk tavára! Persze nem kell rögtön megvenni a legmelegebb csizmát, hiszen lehet, hogy jobban bírod a hideget, mint más. Érdemes azonban azzal is számolni, hogy a táncterem padlója hideg lehet télen, ezért, ha nem is csizmát, de egy lábszárvédőt, vagy balett zoknit jó ötlet lehet beszerezni. A hideg alulról érkezik felfelé, tehát elsődleges, hogy a lábakat melegen tartsd. A hideg izmok megbosszulják magukat egy sérülés formájában. Tehát jobb megelőzés gyanánt befektetni a minőségi balett ruhába, mint hetekig kényszerpihenőre ítélni magad egy megelőzhető izomhúzódás miatt.

Balett ruha:

Kezdő szinten még nincs szükség külön balett felszerelésre, ruhára, tökéletesen megfelelő, ha egy testhez simuló nadrágban és pólóban érkeztek.

Az a lényeg, hogy mozgás közben a térd és a boka látható legyen.

A tapasztalat szerint később, amikor már szenvedélyesen rajongsz a balett órákért, igényelni fogod, hogy az órán balett ruhát viselj. Ahhoz, hogy elkezdj táncolni, nincs szükség rá, hogy mindent azonnal megvásárolj.

 

 

Balett dressz

Ha túl vagy a balettcipő vásárláson, ideje megkeresni a tökéletes balett dresszt, ami nem is olyan egyszerű, hisz számtalan kritériumnak kell megfelelnie. Nem csak az a fontos, hogy az órán megfeleljen, hanem az is, hogy jól érezd magad benne. Sokan azért nem mernek balett dresszben balettozni, mert felpróbáltak egy számukra előnytelen fazont, és úgy döntöttek: az ő alkatukra nincs is dressz. Épp ezért kell többfélét próbálni, a gyártók is rájöttek, hogy célszerűbb minden testalkatra fazont rászabni. A nyakkivágásnál vannak magasabban záródó, illetve mély kivágású darabok. Utóbbiak viselete inkább a kisebb mellűeknek javasolt, hiszen nekik nincs szükségük extra tartásra. Aki erősebb mellben, inkább vastagabb pántú fazont vásároljon, hiszen az órán tökéletes tartásra van szükség. Lehet játszani a combkivágással is attól függően, hogy melyik testrészed rövidebb vagy hosszabb. A klasszikus fazon a nyerő, ha rövid a felsőtested, ez a kivágás ugyanis hosszabbítja a felső részt, míg a túl felvágott fazon összenyom. Ha viszont túl hosszúnak érzed a felsőtested, tégy egy próbát a mellnél díszített dressznél, ami odavonzza a tekintetet. Ugyanilyen trükkök vannak a rövid végtagok esetében is. Nem lehet mindenkinek profi balerina karja, nekik találták ki az ujjatlan, vékony pántos balett dresszt, ami eltereli a figyelmet a hiányzó pár centiről. Tilos a hosszabb ujj, illetve a vastag pánt. A rövid lábúak kerüljék a sortot, de bátran vegyenek fel magasabb combkivágású fazont, amitől több centivel megnyúlik a láb.

Balett szoknya

Hosszú vagy rövid, pörgős vagy lapszoknya? Egyénfüggő, hogy ki milyen szoknyában balettozna az órán. Akárcsak a dressz, a balett szoknya esetében is érdemes felpróbálni a különböző színeket, fazonokat, hogy lássuk, miben érzed jól magad. Ami a színeket illeti, személyiségedtől függ, hogy mit viselsz, de érdemes a színharmóniára törekedni, egy nagyon harsány árnyalat zavaró és figyelemelvonó lehet, míg a pasztell mindig jó választás. Míg anyagában általában muszlinból készülnek, a fazonok tekintetében leginkább a szoknya hossza adja a különbséget. Manapság minden hosszban gyártanak balett szoknyát, de a rövid lapszoknya továbbra is a legnépszerűbb hossz. Egyrészt ebben érvényesülnek legjobban a női vonalak, másfelől nem zavarja az órai munkát. Kezdőknél ugyanis kiemelten fontos, hogy a mester minden izmodat lássa. Nyilvánvaló, hogy egy túl hosszú balett szoknya csak akadály a korrekció során. A térd környékén végződő hossz ideális lehet, ha nem szereted a túl rövidet, de szeretnél szonyában táncolni. Vásárlás során érdemes a szoknyában is pár lépést tenni, hogy lásd, nem fog-e zavarni balett közben.

Balett harisnya

Megvetted már a balett órára a dresszet és a gyakorlót? Akkor ideje balett harisnya után nézni! Persze ne szaladj rögtön valamelyik fast fashion üzletbe, hogy beszerezd kedvenc márkádat, ugyanis nem mindegy, milyen harisnyát viselsz az órán. A professzionális darabok mindegyike bőrbarát anyagból készül, kiváló, tartós minőségben, hogy akár a sokadik mosás után is nyugodtan felhúzd. Vásárold meg szakboltban, ahol segítenek a méretválasztásban és összehasonlíthatod a különböző fazonokat. Az órák során úgyis kiderül, melyik modellt részesíted előnyben; valószínűleg a lábfejes balett harisnya lesz a kedvenc, az örök klasszikus, ami mindent beborít. De lehet, hogy túl soknak fogod érezni, és váltogatni akarod a hosszúságot, akkor a lábfej nélküli lesz a te változatod. Hagyhatod bokáig, de feltekerheted capri fazonig. A kengyel modell pedig abszolút kedvenc lehet: ha szeretnéd, feltekered, ha szeretnéd, megnyújtja a lábad, ez ugyanis szabadon hagyja a sarkat és a lábujjakat, így akár a cipőn kívülre is húzhatod. Egy a lényeg: a harisnyát húzd fel rendesen, ne lógjon sehol, egyrészt kényelmetlen lesz, másrészt esztétikailag sem túl kedvező látvány. Hosszú derékrésszel készülnek a balett harisnyák – nem véletlenül. Nem szabad megkockáztatni, hogy órán, ne adjisten, előadás alatt legurul. A színskálán legyél bátor: húzd fel, ami tetszik, de előadásra szigorúan fehér vagy rózsaszín árnyalattal készülj.